Wat is wel en niet opgenomen in een private lease contract?

Een leasecontract met het Keurmerk Private Lease geeft u zekerheid. U weet wat er in ieder geval in de leaseprijs is opgenomen. In de leaseprijs zit altijd:

  • Reparatie en onderhoud
  • Bandenvervanging
  • Verzekering
  • Vervangend vervoer in Nederland (in ieder geval na 72 uur)
  • Schadeherstel en glasreparatie
  • Pechhulp (ook in het buitenland)
  • Wegenbelasting
  • Afschrijving

De kosten voor het rijklaar maken, betaalt de leasemaatschappij. Ook het aanvragen van het eerste kentekenbewijs zit in de leaseprijs. De leaseprijs is inclusief 21% btw.

Extra zekerheden
U kunt ervoor kiezen om extra services op te nemen. De leasemaatschappij berekent wat een extra dienst per maand kost. Voorbeelden hiervan zijn een extra verzekering voor inzittenden, een verzekering om het contract eerder te kunnen beëindigen of winterbanden. Bedenk goed waar u gebruik van zult maken. Met een auto met het Keurmerk Private Lease heeft u bijvoorbeeld in ieder geval na 72 uur recht op een vervangende auto. Heeft u altijd een auto nodig? Informeer dan naar de ruimere mogelijkheden voor vervangend vervoer. Dan komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Goed om te weten: een leasemaatschappij werkt vaak samen met vaste partners. Houd er rekening mee dat de leasemaatschappij kiest bij welke dealer uw private leaseauto besteld wordt. Ook voor reparatie, onderhoud, schadeherstel en het wisselen van banden vertelt uw leasemaatschappij waar u terecht kunt. De verzekering van de auto is ook in de leaseprijs opgenomen. Met een verklaring van uw huidige verzekeraar wordt uw leasetarief mogelijk lager. Uw leasemaatschappij is altijd uw vaste aanspreekpunt.

Buiten de leaseprijs
De leasemaatschappij kan een waarborgsom vragen. Deze betaalt u dan voordat u de leaseauto ophaalt. De waarborgsom bedraagt maximaal drie leasetermijnen. Als u na afloop van het leasecontract aan alle verplichtingen heeft voldaan, wordt de waarborgsom weer terugbetaald. Dit gebeurt binnen 65 dagen na het einde van de leaseovereenkomst.

De leaseprijs per maand kan alleen nog veranderen door wettelijke regelingen. Uw leasemaatschappij mag een eventuele belastingverhoging aan u doorrekenen. Voorbeelden hiervan zijn wegenbelasting, btw en assurantiebelasting. De leaseprijs kan dus alleen wijzigen tijdens de leaseperiode als de overheid iets verandert.

Sommige kosten zijn nooit inbegrepen, zoals:

  • Brandstof
  • Boetes
  • Parkeerkosten
  • Tol- en veerkosten
  • Wassen en reinigen

Daarnaast betaalt u zelf een eigen risico bij schade. U betaalt per schadegeval een eigen bijdrage aan de leasemaatschappij. Als de schade verhaald is op een ander, dan krijgt u de in rekening gebrachte eigen bijdrage terug zodra het schadebedrag is verhaald. In de Algemene voorwaarden is afgesproken dat u maximaal €500,- per schade betaalt. In de Aanvullende voorwaarden kan bepaald zijn dat de eigen bijdrage hoger wordt als u binnen 12 maanden meer dan twee schades aan de auto heeft. De eigen bijdrage mag in dat geval niet hoger worden dan €1.000,-.  Als de schadekosten lager zijn dan de eigen bijdrage, betaalt u de werkelijke schadekosten. Dat is wel zo eerlijk.

Een leasemaatschappij mag positief afwijken van de gestelde eigen bijdrage. Dat betekent dat zij een lager bedrag kan vragen. In de Aanvullende voorwaarden van uw gekozen leasemaatschappij staat welke eigen bijdrage u op welk moment kunt verwachten. Lees deze dus goed door.