Wat is ‘private lease’?

Private lease - of privé lease -  is een manier om als particulier voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto te rijden. Bij privé lease kiest u een nieuwe auto uit alsof het een mobiele telefoon is. U bepaalt hoe lang u de auto wilt leasen en hoeveel kilometers u per jaar rijdt. Op basis van die gegevens betaalt u een vaste leaseprijs. Op de brandstof na weet u precies wat uw maandelijkse kosten zijn. Motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud zijn namelijk bij het leasebedrag inbegrepen. Alleen bekeuringen of een eigen risico bij schade kunnen extra kosten veroorzaken. 

U hoeft niet te sparen voor een nieuwe auto. De leasemaatschappij koopt de auto. U wordt daarom geen eigenaar van de auto. Leasen is huur voor langere tijd. U gebruikt de auto van de leasemaatschappij en levert die daarna weer in. Bij een private leaseauto betaalt u geen bijtelling. Alleen bij een leaseauto via de werkgever betaalt u bijtelling. U least de auto in dit geval zelf.  

Is het voor mij interessant om te leasen?
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland niet weet wat de auto elke maand kost. Leasen kan een oplossing zijn als u graag grip wilt op uw maandelijkse kosten. U krijgt geen onverwachte rekeningen van de garage en heeft geen zorgen over het verkopen van uw auto over een paar jaar. Om privé te leasen, moet u wel over langere tijd elke maand een afgesproken bedrag kunnen betalen. Een vast inkomen is daarom belangrijk. Dat hoeft geen salaris van een werkgever te zijn. Ook als gepensioneerde of ZZP-er kunt u leasen. De leasemaatschappij bekijkt per persoon of het verstandig is om een leasecontract af te sluiten.

Het is goed om ook zelf na te gaan of leasen bij u past. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet. Zo ziet u waar u op kunt letten als u privé lease overweegt. 
 
Elke leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease gebruikt dezelfde Algemene voorwaarden. De Algemene voorwaarden staan op deze website. U kunt ze ook downloaden. Daarnaast heeft elke leasemaatschappij Aanvullende voorwaarden. Die verschillen wel per leasemaatschappij. Verder kunnen afzonderlijke verzekerings- of dekkingsbepalingen en andere voorwaarden van toepassing zijn. De Aanvullende voorwaarden en de andere eigen voorwaarden van een leasemaatschappij kunt u bij die maatschappij opvragen.