Wat ga ik per maand betalen?

Elke maand betaalt u een vaste leaseprijs aan de leasemaatschappij. De leaseprijs wordt ook wel termijnbedrag, leasetarief of maandtermijn genoemd.

Natuurlijk bepaalt de keuze van uw leaseauto hoeveel u straks betaalt. De leasemaatschappij maakt een persoonlijke offerte voor u op. U kiest welk merk auto en welke uitvoering u graag wilt leasen. Ook geeft u aan welke extra diensten u wenst. Voorbeelden hiervan zijn winterbanden, een extra verzekering voor inzittenden of direct vervangend vervoer. Hoe hoog de leaseprijs is, wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aantal kilometers dat u rijdt én hoe lang u de auto gaat leasen, bijvoorbeeld 2, 3 of 4 jaar. Uw leasemaatschappij rekent de leaseprijs uit op basis van al uw wensen. Op het leasecontract staat deze leaseprijs.

Het termijnbedrag (of: leaseprijs) geldt voor één kalendermaand. U start met betalen zodra u de leaseauto ontvangt. De betaling gaat dus in vanaf de dag dat u de leaseauto heeft. U betaalt alleen voor dat deel van de maand waarop het leasecontract ingaat. De leasemaatschappij berekent voor hoeveel dagen van de maand u moet betalen.  

In de Aanvullende voorwaarden van uw leasemaatschappij staat hoe u moet betalen. De leaseprijs wordt meestal elke maand automatisch van uw bankrekening afgeschreven. U machtigt de leasemaatschappij om dit te doen. U betaalt het leasebedrag altijd vooruit, dus over de volgende maand.

Waar betaal ik voor?
Naast een nieuwe leaseauto, mag u ook rekenen op verschillende services. In de leaseprijs is met deze kosten rekening gehouden; een deel wordt gebruikt voor de verzekering, een deel voor het onderhoud, voor schades, wegenbelasting e.d. De auto wordt nieuw gekocht (tenzij uitdrukkelijk anders met u is overeengekomen). Na de leaseperiode is de auto minder waard. Dit noemen we afschrijving en is ook in het termijnbedrag inbegrepen. Zoveel mogelijk risico’s zijn voor u afgedekt. 

De leasemaatschappij kan vooraf om een borg vragen. Deze betaalt u voordat de auto aan u wordt afgeleverd. De hoogte van de waarborgsom staat op het leasecontract. Deze waarborgsom ontvangt u binnen 65 dagen terug als aan alle verplichtingen is voldaan. 

U betaalt de leaseprijs tot de leaseauto is ingeleverd en het contract is beëindigd.

De kosten van brandstof, parkeren, wassen, updates van het navigatiesysteem (indien aanwezig in uw auto), bekeuringen en tolgeld komen voor uw eigen rekening.

Kan de leaseprijs nog wijzigen?
Een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease zorgt voor zekerheid. De leaseprijs mag alleen in afgesproken gevallen nog wijzigen. Ook als u het leasecontract al ondertekend heeft. Een voorbeeld is als de overheid belastingen verhoogt, zoals wegenbelasting, BTW of assurantiebelasting. Het is mogelijk dat u veel extra kilometers gaat rijden dan is afgesproken. Dat kan over een langere periode voorkomen. In dat geval mag de leasemaatschappij deze meerkilometers als voorschot bij de leaseprijs rekenen. Bekijk goed hoeveel kilometers u elke maand rijdt en wat er gebeurt als u over uw kilometerbundel heen gaat. Het kan voordelig zijn om een hogere bundel te kiezen.