Wat is belangrijk als ik nadenk over privé lease?

Er zijn een aantal aandachtspunten om over na te denken voordat u een privéleasecontract afsluit. Een aantal tips:

 • Maak een goede afweging tussen kopen en leasen. Zet bijvoorbeeld uw huidige autokosten op een rij. Neem alle kosten daarin mee, ook de afschrijving en onverwachte onderhouds- of schadekosten. Wellicht heeft u op dit moment geen auto. Maak dan een goede inschatting van de kosten die u kwijt bent als u een auto zou kopen. Vergelijk de kosten met de maandelijkse leaseprijs. U kunt daarvoor een rekenhulp gebruiken. Voorbeelden om u te helpen met vergelijken zijn:
  Nibud 
  Consumentenbond
   
 • Bedenk of u het leasebedrag goed kunt betalen. Nu en in de toekomst. U betaalt elke maand een vast bedrag. Kunt u deze vaste lasten goed dragen? Wat zijn uw plannen bijvoorbeeld op het gebied van wonen? Wilt u een huis kopen? Dan heeft dat invloed op uw maandelijkse vaste lasten. Het tussentijds opzeggen van het contract kan voor extra kosten zorgen. Lees meer over eerder inleveren.

 • Ook is het verstandig om na te denken over het aantal kilometers dat u rijdt. Als u meer rijdt, moet u namelijk achteraf per kilometer bijbetalen. Bedenk dus vooraf hoeveel kilometers u per jaar nodig heeft in het leasecontract. Vragen die u zichzelf kunt stellen om hier een goede inschatting van te maken, zijn bijvoorbeeld: gebruikt u uw auto ook voor woon-werkverkeer? Verwacht u hier in de komende jaren veranderingen in? Gaat u met de private leaseauto op vakantie? Heeft u kinderen die de private leaseauto gaan gebruiken? Lees meer over meerkilometers.

 • Welke extra’s wilt u gebruiken bij uw leaseauto? Misschien heeft u winterbanden nodig of wilt u dat er altijd direct een vervangende auto klaar staat. Een extra verzekering kan ook verstandig zijn: voor uzelf en andere passagiers. Maak de afweging wat voor u belangrijk is.

 • Wat gaat u doen met uw huidige auto? Sommige leasemaatschappijen hebben de optie om uw huidige auto te kopen of voor u te verkopen. Informeer bij de leasemaatschappij van uw keuze naar de mogelijkheden. 

 • Kies een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease. Zo weet u zeker dat de voorwaarden in orde zijn. Deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond. Deze leasemaatschappijen zijn herkenbaar aan het keurmerklogo. Bekijk hier het overzicht van deelnemers met het keurmerk.