Hoe kies ik de juiste auto?

U wilt met veel plezier in uw leaseauto rijden. Maar hoe kiest u een auto die precies bij u past? Stel uzelf de volgende vragen:

Waar gebruik ik de auto voor?
Er zijn verschillende redenen om een auto te leasen. U gebruikt de auto voor woon-werkverkeer, bezoekjes door het land of voor korte ritten naar de supermarkt. Welke auto bij u past, hangt hiermee samen. Daarnaast kunt u zich afvragen welk comfort u wenst. Een auto met airconditioning of navigatie kan voor u belangrijk zijn. Bepaal ook hoe groot uw leaseauto moet zijn. Welke ruimte heeft uw auto nodig: wilt u passagiers meenemen of bepaalde spullen vervoeren? Kies dan een auto die hierin voorziet. Met drie deuren of juist vijf deuren en voldoende kofferruimte.

Hoeveel kilometers ga ik rijden?
Het aantal kilometers bepaalt ook uw autokeuze. De meeste mensen die privé leasen kiezen voor een benzineauto. De gemiddelde Nederlandse consument rijdt 13.000 kilometer per jaar. U rijdt mogelijk zoveel dat een dieselauto beter bij u past of een elektrische auto. Uw leasemaatschappij adviseert u graag welke auto bij u past.

Hoeveel kilometers u rijdt, kan ook uw keuze beïnvloeden om wel of geen extra’s te kiezen. Gaat u bijvoorbeeld in het buitenland rijden? Bekijk dan of winterbanden verplicht zijn. Daarnaast is het goed om te bepalen welke opties en accessoires u belangrijk vindt. Als u onderweg moet bellen, is een carkit handig. En als u onbekende plaatsen wil bezoeken, kan een navigatiesysteem u de weg wijzen. Bedenk goed of u gebruik wil maken van extra’s die u in de leaseprijs wil opnemen.

Welke kosten betaal ik naast de maandelijkse leaseprijs?
Houd bij de keuze van een nieuwe leaseauto ook rekening met de extra kosten die u naast de leaseprijs betaalt. Zo weet u zeker wat u kunt verwachten. Brandstof is niet bij de leaseprijs inbegrepen. U betaalt het tanken zelf. Het is soms mogelijk via een tankkaart af te rekenen. De leasemaatschappij stuurt u dan een rekening.

U kunt wel vooraf berekenen welke brandstofkosten u ongeveer kunt verwachten. Op websites, zoals bijvoorbeeld Autoweek.nl kunt u zien hoeveel de auto van uw keuze per 100 kilometer verbruikt. Bekijk hoeveel kilometers u verwacht te rijden. Aan de hand van de actuele brandstofprijs kunt u berekenen hoeveel u maandelijks kwijt zal zijn aan brandstofkosten.  

Naast de leaseprijs betaalt u mogelijk andere kosten. De leasemaatschappij rekent eventueel:

 • Administratiekosten voor bekeuringen
  Als de auto op uw naam staat, ontvangt u de boetes in de meeste gevallen rechtstreeks op uw huisadres. De leasemaatschappij kan een bekeuring ook aan u doorsturen. Het is mogelijk dat u dan administratiekosten moet betalen. Dergelijke kosten moeten in het leasecontract zijn vermeld.

 • Meerkilometers
  In het leasecontract spreekt u een aantal kilometers af. De kilometers die u na een jaar meer hebt gereden dan afgesproken, worden afgerekend. Per kilometer betaalt u de afgesproken prijs. Deze meerkilometerprijs vindt u in het leasecontract.

 • Eigen bijdrage bij schade
  Bij iedere schade aan de auto betaalt u een eigen bijdrage. Ook als u per ongeluk schade veroorzaakt. Of als een onbekende schade aan uw leaseauto maakt. Lees meer over schade en wat u in dat geval kunt verwachten.

 • Schade door nalatigheid
  In uitzonderlijke gevallen is schade aan de auto te wijten aan nalatig gedrag. Dan wordt de schade mogelijk aan u belast. Een voorbeeld van nalatigheid is geen olie bijvullen of geen onderhoud laten uitvoeren.

Afhankelijk van uw rijgedrag en het gebruik van de leaseauto kunt u naast de maandelijkse leaseprijs dus mogelijk kosten maken. Bij de keuze van uw privé leaseauto kunt u hier rekening mee houden.