Wat moet ik doen bij onderhoud van de leaseauto?

De kosten voor reparatie en onderhoud aan uw leaseauto zijn opgenomen in het leasecontract. Deze worden dus betaald door de leasemaatschappij. Zij moet de garage wel eerst akkoord geven voor het onderhoud. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw leasemaatschappij. Die bepaalt namelijk waar u terecht kunt voor het onderhoud of het vervangen van banden. U maakt afspraken met de leasemaatschappij en niet rechtstreeks met de garage. Alleen voor het plannen van een tijdsafspraak neemt u direct contact op met de garage of dealer, nadat u toestemming heeft gekregen van de leasemaatschappij.

Vervangend vervoer tijdens onderhoud
In het leasecontract is afgesproken wanneer u recht heeft op vervangend vervoer. Heeft uw leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease? Dan is in ieder geval vervangend vervoer in Nederland na 72 uur opgenomen. Dit betekent dat de kosten voor gebruik van een vervangende auto tijdens de eerste drie dagen aan u belast kunnen worden. Uw leasemaatschappij mag positief van deze afspraak afwijken. In de Aanvullende voorwaarden en op het leasecontract staat wanneer u recht heeft op een vervangende auto zonder extra kosten.

Goed om te weten: het gebruik van een vervangende auto valt niet onder de garantie. De garantie geldt op de auto en niet op de extra kosten voor vervangend vervoer. Ook als uw leaseauto reparatie nodig heeft binnen de garantieperiode heeft u niet automatisch recht op vervangend vervoer. Controleer zelf welk vervangend vervoer in uw leasecontract is opgenomen. Heeft u een vervangende auto nodig? Neem altijd eerst contact op met uw leasemaatschappij. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Ook zelf verantwoordelijk
Als particulier stellen we een onderhoudsbeurt vaak liever nog even uit. Met een private leaseauto moet u tijdig een afspraak maken om het onderhoud uit te laten voeren. Onderhoud hoort tenslotte bij het leasecontract en de rekening wordt betaald door de leasemaatschappij. Zo blijft u veilig onderweg. Check altijd eerst in de voorwaarden van uw leasemaatschappij waar u het onderhoud mag laten uitvoeren.

U zorgt er dus voor dat de auto op tijd een onderhoudsbeurt krijgt. De auto geeft vaak zelf aan wanneer dit nodig is. Vraag het bij twijfel aan uw leasemaatschappij. U voert ook klein onderhoud uit aan uw leaseauto, zoals het zelf peilen en bijvullen van de olie, het regelmatig wassen van de auto en het controleren van de bandenspanning. Net zoals u dit zou doen met een eigen auto. Als de leasemaatschappij vraagt om de kilometerstand, moet u deze doorgeven.

Toevoegen accessoires
Als de leasemaatschappij daarvoor schriftelijk toestemming geeft, mag u zelf accessoires toevoegen, zoals bijvoorbeeld een trekhaak. De accessoires moeten aangebracht en verwijderd kunnen worden zonder dat er schade aan de auto ontstaat. Vóór inlevering van de auto moeten de accessoires verwijderd worden, behalve als de leasemaatschappij u heeft bericht dat dat niet nodig is. U krijgt geen vergoeding voor niet verwijderde accessoires. Houd er rekening mee dat de kosten van verzekering, onderhoud en reparatie van de accessoires voor uw rekening zijn.