Logo-Keurmerk-Private-Lease-DEF-CMYK-01

Private lease en een BKR-registratie: hoe zit dat?

1 apr 2022

Een BKR-registratie op uw naam. Dat roept bij veel mensen negatieve gevoelens op. Bij een private leaseauto met het Keurmerk Private Lease hoort ook een registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat brengt misschien twijfel om te kiezen voor private lease. Waarom is er eigenlijk een BKR-registratie bij private lease en welke gevolgen heeft dat? En wat zijn de gevolgen van de wijziging van de 100% registratie bij BKR per 1 april 2022? 

Het voordeel van BKR
BKR bestaat om er samen voor te zorgen dat consumenten alleen verplichtingen aangaan die zij goed kunnen betalen. Bij BKR wordt centraal vastgelegd wie welke kredieten en leningen heeft. Deze informatie is voor aangesloten deelnemers beschikbaar en wordt meegenomen bij de financiële check. Als consument wordt u op deze manier beschermd tegen te hoge maandelijkse lasten. 

Veel mensen weten niet dat een creditcard of een betaallimiet (rood kunnen staan) op je bankrekening ook bij BKR geregistreerd wordt. Ook een telefoonabonnement met een 'gratis' telefoon wordt sinds 1 mei 2017 als lening bij het BKR aangemeld. Een BKR-registratie is niet nadelig als u elke maand netjes betaalt. Andere partijen zien juist dat u betrouwbaar bent en goed met uw financiën omgaat. Lees hier meer over geregistreerd staan bij BKR.

Ook bij het afsluiten van een private leasecontract hoort een BKR-toetsing. Dit zorgt ervoor dat u geen leasecontract aangaat dat u eigenlijk niet kunt betalen. U kunt zich afvragen of het verstandig is om zonder financiële check en BKR-toets een private leaseauto te rijden.

Huis kopen en private lease
Het is altijd slim om al uw maandelijkse inkomen en lasten inzichtelijk te hebben. Zeker als u een nieuw contract wilt afsluiten, zoals een private leaseauto. Zo worden bij de aanvraag van een hypotheek álle verplichtingen die u heeft onder de loep genomen. Ook de kosten voor private lease tellen mee. Uw private leasecontract heeft dus invloed op uw 'leenruimte', zoals een hypotheek. U kunt uw euro tenslotte maar één keer uitgeven.

Als uw financiele situatie dat toelaat, kunt u met een private leaseauto nog steeds prima in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een hypotheek. Heeft u verhuisplannen? Laat u adviseren door bijvoorbeeld een financieel advsieur of private lease in uw situatie verstandig is. 

Wat betekent de wijziging van het BKR-reglement per 1 april 2022?
Per 1 april 2022 heeft BKR haar reglement aangepast. Vanaf deze datum wordt de totale leasesom (100%) geregistreerd door de deelnemers van het keurmerk, voor deze datum was dit 65%. Het is aan een kredietaanbieder om te bepalen of ze het ook voor de volle 100% laat meewegen bij het bepalen van de maximale financiering. Overeenkomsten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten, blijven voor 65% geregistreerd staan. Wilt u meer weten over deze wijziging? Kijk dat op BKR.nl.

Laat u goed informeren!
Een BKR-registratie hoeft niet negatief te zijn. Een private leasecontract wordt geregistreerd om consumenten te beschermen tegen te hoge maandelijkse lasten. Private lease heeft wel invloed op andere leningen, zoals een hypotheek. Laat u dus goed informeren en bekijk wat in uw situatie verstandig is.

Heeft u al een BKR-registratie en wilt u weten of u een private leasecontract kunt afsluiten? Informeer bij de leasemaatschappij welke gegevens nodig zijn om u verder te helpen.

Lees ook:

- Financiele check