Wat staat er in een leasecontract?

De belangrijkste afspraken over de leaseovereenkomst staan in het leasecontract.

Zo staat er bijvoorbeeld op het leasecontract:

  • de auto met gekozen opties en accessoires;
  • het aantal kilometers per jaar;
  • de inbegrepen diensten (onderhoud, vervangend vervoer etc.);
  • het termijnbedrag per maand (ook wel leaseprijs genoemd);
  • de meerkilometerprijs (soms ook een maximale meerkilometerprijs);
  • de hoogte van de eigen bijdrage bij schade;
  • de eventuele waarborgsom;
  • de eventuele administratiekosten bij bekeuringen;
  • het bedrag dat als financiële verplichting bij het BKR geregistreerd wordt.

Daarnaast staan de contactgegevens van zowel u als van uw leasemaatschappij op het leasecontract. Verder wordt er verwezen naar de Algemene voorwaarden, Aanvullende voorwaarden en bijvoorbeeld de verzekeringsvoorwaarden. De leasemaatschappij zorgt ervoor dat u alle voorwaarden kunt inzien.

Check het leasecontract
Het klinkt logisch, maar het is erg belangrijk dat u het leasecontract goed controleert. Is het merk, type en uitvoering van de auto goed omschreven? Staat de juiste brandstofsoort vermeld? (benzine, diesel of elektrisch) Klopt de kleur van de auto en de bekleding? En het aantal deuren? Let ook goed op het aantal kilometers en de looptijd, hoeveel maanden u de auto wilt leasen. Uiteraard moet ook de afgesproken leaseprijs vermeld staan. Onderteken het leasecontract zodra u er zeker van bent dat alle gegevens juist zijn.

Levertijd
U wilt vast graag weten wanneer u in uw nieuwe leaseauto kunt rijden! De levertijd is altijd afhankelijk van de dealer of importeur van de auto. Het verschilt per leasemaatschappij of u zelf de dealer mag kiezen. De levertijd kan per merk en per uitvoering erg uiteenlopen. Vraag eventueel bij uw leasemaatschappij na of een bepaalde keuze de levertijd versnelt. Een andere kleur of uitvoering is mogelijk eerder beschikbaar.

U geeft bij de leasemaatschappij aan wanneer u de leaseauto het liefste wilt ontvangen. Vaak wordt er een schatting van de leverdatum gegeven. Deze kan dus nog wijzigen. Wanneer een auto op voorraad staat, is de afleverdatum duidelijker aan te geven. U kunt dan meestal snel in de auto rijden. Eventueel moet u dan afstand doen van uw bedenktijd van 14 dagen.