Logo-Keurmerk-Private-Lease-DEF-CMYK-01

BKR-registratie en hypotheek: berichtgeving eenzijdig en onvolledig

7 dec 2021

Vandaag wordt er in een artikel in de Telegraaf aandacht besteed aan de gewijzigde registratie van private lease bij BKR per 1 april 2022. Nieuwe private leaseovereenkomsten worden vanaf dat moment op basis van 100% van de leaseverplichting geregistreerd. Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten dat door deze gewijzigde regeling de maximale hypotheek fors lager wordt. Dat het aangaan van een financiele verplichtingen gevolgen heeft voor de hoogte van de hypotheek is een feit en logisch: je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven. Maar enige nuancering ten aanzien van de berichtgeving is op zijn plaats.

1. Alle BKR-registraties tellen mee

Ten eerste wordt vooral de focus gelegd op de private leaseauto, echter, naast private lease worden ook andere financiële verplichtingen geregistreerd bij BKR. Bij de berekening van de maximale hypotheek worden alle bij BKR geregistreerde verplichtingen meegerekend. Denk hierbij aan een persoonlijke lening, een creditcard of een autofinanciering. In de basis een logische keuze, omdat iedere euro die je besteed, is niet meer voor de hypotheek beschikbaar.

2. BKR-registratie bij financiering auto veel hoger

Wat op geen enkele manier wordt geraakt in het artikel is dat de BKR-registratie van een private leaseovereenkomst - ook op basis van 100%-registratie - veelal lager uitvalt dan die van een autofinanciering. En ook een autofinanciering wordt meegenomen in de berekening van een maximale hypotheek.

Voorbeeld: aanschafprijs auto € 28.760, contractduur 48 maanden

  Private lease Autofinanciering
Termijnbedrag € 399 € 428
Slottermijn € 0 € 11.500
BKR-registratie € 19.152 
(48*€ 399 x 100%)
€ 32.044
(48*€428 +11.500)

En daar komt bij dat de consument bij een financiering in zijn eigen kostenberekening rekening moet houden met belastingen, verzekering en (onverwachte) onderhoudskosten.

3. Veel hypotheekverstrekkers rekenen al met 100%

Het bij BKR geregistreerde bedrag van een private leaseovereenkomst wordt door veel hypotheekbanken al teruggerekend naar 100%. Dit geldt bijvoorbeeld ook als er sprake is van een hypotheek met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De aanpassing per 1 april 2022 maakt hierin voor de consument geen verschil, wel is het voor de banken makkelijker omdat zij voor nieuwe overeenkomsten de omrekening niet meer hoeven te maken. Private leaseovereenkomsten met een startdatum voor deze datum blijven op basis van 65% bij BKR geregistreerd, maar deze worden wel op basis van 100% in de beoordeling meegenomen.

4. Kijk zelf reëel naar totale maandelijkse uitgaven

Zoals het Nibud ook aangeeft zien veel consumenten abonnementen ten onrechte niet als vaste lasten. Gemiddeld hebben we in Nederland zo’n 10 tot 15 abonnementen. Het is daarom van belang dat de consument reëel naar zijn totale uitgaven kijkt en daarbij ook abonnementen en andere maandelijkse lasten meeneemt, denk bijvoorbeeld aan de sportschool, mobiele telefoon, loterijen en streamingsdiensten, zoals Spotify en Netflix.

Het aangaan van financiële verplichtingen moet altijd een weloverwogen keuze zijn, waarbij een goede afweging moet worden gemaakt welke financiële oplossing het beste bij de eigen situatie past: ga ik kopen, leasen of kies ik voor een tweedehands auto? En reken in geval van het kopen of financieren van een auto met een reëel bedrag voor de verzekering, belastingen en onderhoudskosten. En heeft u verhuisplannen? Ga dan na of private lease op dit moment een verstandige keuze is.


Nuttige links: